Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vitaminokkal és gyógynövényekkel a téli depresszió ellen! 

Vitaminokkal és gyógynövényekkel a téli depresszió ellen! 

Télen, amikor egyre rövidebbek a nappalok, sajnos sokunknak a kedve is olyan hamar lesz borongós minthogy a nap lenyugszik. Az ünnepek közeledtével az év végi munkák és feladatok egyre sürgetőbbé váltak, amelyek évvégére teljesen lemerítették energiakészletünket. 

Karácsonykor elérkezik az önfeledt nyugalom és a béke mindenkit átjár a szeretet és az addigi pörgős évet kicsit felváltják, a  lassított napok egy megváltozott lélekállapot az önfeledt, jól megérdemelt nyugalom. 

Majd újra jön az izgatott év vége a misztikus Szilveszter, amelynek utózöngéje elkísér minket az újév szürke, munkás napjaiba, amely előidézheti a depresszív hangulatot bennünk. 

A depresszió az egyik leggyakoribb lelki betegség. Statisztikai adatok szerint a lakosság közel 30%-a élete folyamán legalább egyszer átéli ezt a hangulatzavart. Napjainkban számos olyan gyógyszer létezik, amelyek segíteni tudnak ebben de a gyógyszereken kívül is sokat tudunk tenni a jobb közérzetünkért. 

A téli depresszióból való kiutat a helyes életvitel is elősegítheti, amely magában foglalja a kiegyensúlyozott, vitamindús étrendet, a pihentető és egyben elegendő alvást, valamint a testmozgást egyaránt.

 Kutatási eredmények szerint, heti ötszöri testedzés közel olyan hatásosnak bizonyul, mint az antidepresszánsok alkalmazása. 

A depresszió tünete lehet a hirtelen falási rohamok vagy éppen az étvágytalanság. Akármennyire is nehéznek tűnik, figyelnünk kell arra, hogy étkezésünk rendszeres maradjon és megadjuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyagokat.

Kutatások kimutatták, hogy szoros összefüggés mutatkozik a depressziós állapot, valamint az alacsony szintű B-vitamin bevitel között. A rosszkedv leküzdésében tehát sokat segíthet, ha B-vitaminokat vagy B vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk. Ilyen például a : banán, a lencse, a zöldborsó és a spárga. 

A D-vitaminnak is jelentős szerepe van a depresszió leküzdésében, akárcsak bizonyos gyógynövényeknek. És főleg a teli időszakban amikor nem ér minket elegendő napfény ezt szükséges, hogy pótoljuk. Mindezek közül említésre méltó a macskagyökér (Valeriana officinalis), a citromfű, és a komló. A citromfű, “a nyugalmat hozó gyógynövény” kellemes, citromra emlékeztető illatú, évelő növény. A citromfű és a komló egymás hatását erősítve hozzájárulnak az egészséges alváshoz, valamint segítik a normál idegállapot és lelki egyensúly fenntartását. A macskagyökeret már a 19. századi herbalisták is ajánlották. Nyugtató, feszültségoldó hatását idegesség, szorongás, alvási problémák esetén alkalmazzák. 

A helyes életvitel, megfelelő mozgás, elegendő alvás, ezen javaslatok betartásával és vitaminok, valamint természetes alapú, gyógynövényes készítmények alkalmazásával megelőzhetjük és kezelhetjük a téli depresszió okozta kellemetlen tüneteket.

Ne várjuk meg még jelez a testünk készüljünk fel, legyünk előrelátóak!